![](https://static.wixstatic.com/media/f4300f9fbf0846febe15035985b12fab.jpg/v1/fill/w_1920,h_1605,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/f4300f9fbf0846febe15035985b12fab.jpg)
![black.jpg](https://static.wixstatic.com/media/abfd0a_232ef86651a44ff1be0cc09643ebb97c~mv2.jpg/v1/fill/w_70,h_44,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/black.jpg)
![ravel.jfif](https://static.wixstatic.com/media/abfd0a_d358f2adbb6d4f51ac939ff6c878947b~mv2.jpg/v1/fill/w_484,h_355,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/ravel_jfif.jpg)
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, 21:00
MAURICE RAVEL 150
Με αφορμή την επέτειο 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Γάλλου συνθέτη, τέσσερις πιανίστες παρουσίαζουν τα άπαντα έργα του για 2 πιάνα και τέσσερα χέρια.
Γρηγόρης Ιωάννου
Δημήτρης Καρύδης
Πέτρος Μόσχος
Χριστίνα Παντελή
Φιλική Συμμετοχή στα Τύμπανα: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αίθουσα 'Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού
Με αφορμή την επέτειο 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Γάλλου συνθέτη, τέσσερις πιανίστες παρουσίαζουν τα άπαντα έργα του για 2 πιάνα και τέσσερα χέρια. Η συναυλία αυτή αποτελεί μια μοναδική μουσική εμπειρία, που αναδεικνύει το αριστουργηματικό έργο του Μορίς Ραβέλ για δύο πιάνα και τέσσερα χέρια. Από την αρχή της συναυλίας, το "Ma Mère l'Oye" (Η Μάνα μου η Χήνα), με την παιδική του αθωότητα και τα παραμυθένια χρώματα, έως το περίφημο "La Valse", με τη μαγευτική του ένταση και την αίσθηση της χορευτικής ατμόσφαιρας, το πρόγραμμα θα οδηγήσει το κοινό σε μια μουσική περιπέτεια που γεφυρώνει τη γαλλική ρομαντική παράδοση με την σύγχρονη, μοντέρνα πειραματικότητα. Στο τέλος της βραδιάς, το Bolero - σε μεταγραφή για 2 πιάνα 8 χέρια - θα φέρει το κοινό σε έναν ανεπανάληπτο μουσικό αποκορύφωμα. Εδώ, η επαναλαμβανόμενη θεματολογία του κομματιού, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ένταση και τον ρυθμό, θα προσφέρει μια σαγηνευτική αίσθηση κίνησης και ενέργειας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Maurice Ravel (1875-1937)
Ma Mère l’Oye
Pavane de la Belle au bois dormant
Petit Poucet
Laideronette, Impératrice des Pagodes
Les entretiens de la Belle et de la Bête
Le jardin féerique
Rapsodie espagnole
Prélude à la nuit
Malaguena
Habanera
Feria
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Introduction et Allegro
La Valse
Boléro
![ioannou.jpg](https://static.wixstatic.com/media/abfd0a_226ccc0f9fa94a1d81071352f5432f4d~mv2.jpg/v1/fill/w_157,h_174,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/ioannou.jpg)
![karydis_edited.jpg](https://static.wixstatic.com/media/abfd0a_94dd99b18d5b4d7fabac928336ab8860~mv2.jpg/v1/fill/w_150,h_145,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/karydis_edited.jpg)
![panteli_edited.png](https://static.wixstatic.com/media/abfd0a_c2b9524affc14eca970551daddf99b18~mv2.png/v1/fill/w_152,h_145,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_avif,quality_auto/panteli_edited.png)
Ο Γρηγόρης Ιωάννου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους νέους Έλληνες πιανίστες. Σημαντικότερη διάκρισή του μέχρι σήμερα αποτελεί η 3η θέση στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Franz Liszt” που διεξήχθη στη Βαϊμάρη τον Νοέμβριο του 2018. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες κι έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και τη Ρωσία. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένως στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός). Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης (Staatskapelle Weimar), την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Sinfonietta Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΚΩΘ και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
Εκτός από την διάκρισή του στη Βαϊμάρη έχει βραβευτεί επανειλημμένως σε σημαντικό αριθμό Διεθνών Διαγωνισμών Πίανου – 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “De Bach Au Jazz” στην Αθήνα, 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Citta di Spoleto” στην Ιταλία, 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Paola Baschetti” στην Ιταλία, 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Mayenne” στη Γαλλία και 2ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό “Francesco Moscato” στην Ιταλία. Τον Απρίλιο του 2017 κέρδισε το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.
Τον Ιούλιο του 2017 αποφοίτησε με διάκριση (First Class Honours) από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής (RCM) στο Λονδίνο, με καθηγητές τους Ian Jones και Peter Jablonski. Οι σπουδές του υποστηρίζονται από το Βρετανικό Ίδρυμα ABRSM και το Henry Wood Trust με πλήρη υποτροφία. Είναι απόφοιτος της Γαλλικής Ακαδημίας Schola Cantorum στο Παρίσι (Diplôme Supérieur, 2012) και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, 1ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο, 2014) με καθηγήτρια την Αγάθη Λεϊμονή. Είναι επίσης απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Ιλίου (2013) με καθηγήτρια στο πιάνο την Ειρήνη Λαλιώτου. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό σεμιναρίων πιάνου με καθηγητές όπως οι Aquiles Delle Vigne, Alberto Portugheis, Lilia Boyadjieva, Igor Petrin, Daniel Blumenthal και Yuri Bogdanov.
Έχει δώσει επανειλημμένως συνεντεύξεις κι έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο στο πλαίσιο εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος.
Ο Δημήτρης Καρύδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου απέσπασε το πρώτο του βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. Ακολούθησαν δύο ακόμα πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς (“Φίλων της Μουσικής” και “Καίτης Παπαιωάννου) και πήρε το πτυχίο Πιάνου (με βαθμό ‘Άριστα Παμψηφεί και διάκριση), με δασκάλα τη Ρίκα Δεληγιαννάκη από το Ωδείο Ηρακλείου. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ωδείο Αθηνών – στην τάξη της Αλίκης Βατικιώτη – απ’ όπου πήρε και το Δίπλωμα Πιάνου (με βαθμό ‘Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο Παμψηφεί’). Παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών φοίτησε και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, απ΄όπου πήρε το Πτυχίο Φιλολογίας (ειδίκευση Κλασσικής Φιλολογίας). Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές με υποτροφίες της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Σωματείου ‘Τζίνας Μπαχάουερ’. Εκεί, σπούδασε αρχικά στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου – στην τάξη του Frank Wibaut – απ’ όπου και απεφοίτησε με το Diploma of Postgraduate Performance (with merit). Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχικό επίπεδο στο City University του Λονδίνου, απ’ όπου του απενεμήθη ο τίτλος Master of Arts (with distinction). Στη συνέχεια, έγινε δεκτός στο ίδιο πανεπιστημίο για να συνεχίσει τις σπουδές του σε διδακτορικό επίπεδο και πήρε τον τίτλο Doctor of Musical Arts.
Ο Δημήτρης έχει παρουσία στην διεθνή μουσική σκηνή για περισσότερα από 30 χρόνια. Έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε μερικές από τις πιο σημαντικές μουσικές σκηνές της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Ελβετία, Ουκρανία, Σλοβακία, Τσεχία, κ.α.), στο Ισραήλ, την Ιαπωνία, τη Βενεζουέλα, τον Καναδά και τις Η.Π.Α. αποσπώντας θερμές κριτικές και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, την Τσεχική, το BBC και τη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Το πιανιστικό του ρεπερτόριο περιλαμβάνει πλήθος έργα για σόλο πιάνο, δύο πιάνα και 25 κοντσέρτα. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες, όπως Croydon Symphony Orchestra, Janacek Chamber Orchestra, City Symphony Orchestra, Florida Classical Orchestra, Chamber Academy Orchestra, Brampton Symphony Orchestra, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Morley Chamber Orchestra, Sendai String Ensemble. Έχει αποσπάσει το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό Else Cross της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου καθώς και το Croydon Award. Η Ακαδημία Αθηνών του έχει απονείμει το βραβείο ‘Ελένης Μυκονίου’ ενώ, επίσης, του δόθηκε τιμητική διάκριση στο φημισμένο Grand Prix ‘Maria Callas’. Είναι μέλος του πιανιστικού ντούο ‘Αντίθεσις΄ που έχει βραβευθεί σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς για πιάνο ντούο, όπως ο Murray Dranoff (Η.Π.Α.), Schubert (Τσεχία) και Caltanissetta (Ιταλία). Είναι επίσης μέλος του Piano Tetrachord Ensemble, μία πρόσφατη συνεργασία ενός μουσικού συνόλου που απαρτίζεται από 4 Έλληνες πιανίστες.
Ο Δημήτρης είναι διευθυντής του τμήματος κλασσικής μουσικής στο Morley College του Λονδίνου. Έχει επίσης την καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2016.
Η Χριστίνα Παντελή έχει στο ενεργητικό της πολυάριθμα ρεσιτάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπως Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Αμερική, Τουρκία, Λονδίνο, Ιταλία,Γερμανία,Ουκρανία.Ως σολίστ έχει συμπράξει με ελληνικές και ξένες ορχήστρες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Εχει ηχογραφήσει επανειλημμένως για την Ελληνική Ραδιοφωνία και οι ηχογραφήσεις της έχουν αναμεταδοθεί από το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και ανάλογους σταθμούς σε Καναδά, Νότια Αφρική, Ιταλία και Ρωσία. Πολυάριθμες συναυλίες μουσικής δωματίου με έγχορδα και πνευστά, δύο πιάνα,φωνή με αρκετές μεταγραφές από την ίδια. Εχει δυο δισκογραφικές δουλειές με έργα Ελλήνων συνθετών με τις εταιρείες Acroasis και NAXOS. Η Χριστίνα Παντελή απέκτησε το δίπλωμα πιάνου με καθηγητή τον Θ. Κοτεπάνο στο Ωδείο Athenaeum, με Άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Συνέχισε τις σπουδές της στο πιάνο, κοντά στον Edson Elias στην Ecole Normale de musique de Paris, αποκτώντας το Diplome de Execution de piano με άριστα. Ενώ δύο χρόνια μετά μελετώντας κοντά στον Pavel Chezinsky, στο Roosevelt University,USA αποκτά τον τίτλο Master of Music in piano performance, με άριστα παμψηφεί.