top of page
women composers 3.jpg

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, 21:00
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΤΡΙΕΣ
 

Συναυλία με έργα γυναικών συνθετών. Ένα ‘πάρτυ’ πιανιστών γιορτάζουν την ουσιαστική συνεισφορά των γυναικών στη μουσική μας κληρονομιά. 

Το πρόγραμμα παρουσιάζει μια ευχάριστη και συχνά αμεληθείσα πλευρά της κλασικής μουσικής, φέρνοντας στο προσκήνιο συνθέτριες που η προσφορά τους υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του μουσικού κόσμου, όπως η Cecile Chaminade, Jean Coulthard, Sofia Gubaidulina αλλά και Ελληνίδες συνθέτριες του σήμερα όπως η Ρίκα Δεληγιαννάκη, η Λίνα Ζάχαρη και η Ελένη Σκάρκου. Η συναυλία αυτή είναι μια γιορτή της γυναικείας δημιουργικότητας, της καλλιτεχνικής εξαιρετικότητας και του πάθους που χαρακτηρίζει τη μουσική αυτών των σπουδαίων γυναικών συνθετριών. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αίθουσα 'Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού

Είσοδος: 12€ / 10€ / 8

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Cécile Chaminade (1857-1944)

Pièces romantiques έργο 55 (για πιάνο, 4 χέρια)

Αρ.1: Primavera, αρ.4:  Serenade d' Automne, αρ. 5: Dance Hindoue

Ράνια Τουτουντζάκη & Ευγενία Ψαρουδάκη

 

Cécile Chaminade (1857-1944)

Romance sans paroles έργο 76

αρ.1: Souvenance

Eυγενία Ψαρουδάκη

 

Cécile Chaminade (1857-1944)

Thème varié έργο.89

Έλενα Περισυνάκη

 

Jean Coulthard (1908-2000)

Aegean Sketches

1. The valley of the butterflies 2. Wine dark sea 3. Legend (the palace of Knossos)

Mélisande Sinsoulier

 

Mel (Mélanie Hélène) Bonis (1858-1937)

Τρία κομμάτια από τη συλλογή "Femmes de Légende"  

 Phoebé έργο 30  

       Omphale έργο 86, αρ. 3

Salomé έργο 100

Έλενα Χριστοδούλου

 

----------------------------

 

Ρίκα Δεληγιαννάκη (γ. 1936)

Μια κούπα ροδοπέταλα  (από το “Γυάλινο Ρόδι”)

Παραμύθι μύθι-μύθι (από το “Πιανεύκολο”)

Πορεία σε παράλληλους δρόμουπό την “ Άσπρη Σκάλα”)

Ο χορός του χαρταετού (από τη Διαδρομή 1-24)

Λίλυ Δάκα

 

Ρένα Kυριακού (1917-1994)

Τango

(Αρχείο Ρένας Κυριακού © Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών)

Λίλυ Δάκα

 

 

Ελένη Σκάρκου (γ. 1966)

Un rayon de soleil dans un tourbillon de neige (Μια Ηλιαχτίδα μέσα σ΄ένα στρόβιλο χιονιού)

Έλσα Φήταμ

 

Χρυσούλα Βερναδάκη (γ. 1978)

Andante for untuned piano

A story

Ντόρα Μανιτάκη

 

Λίνα Ζάχαρη (γ. 1999)

Temps tempéré (΄πρώτη παγκόσμια εκτέλεση’)

Ελένη Παπασπύρου

 

Marie Jaëll (1846-1925)

 3 Βαλς έργο 8 (για πιάνο τέσσερα χέρια)

Allegro con brio – Capriccioso – Vivace fuocoso

 Λίλυ Δάκα – Ντόρα Μανιτάκη

toutountzaki.png
psaroudaki.jpg
perisinaki.jpg
sinsulier.jpg
xristodoulou.jpg
daka.png
fitam.png
papaspurou.png
manitaki.png

Η Ράνια Τουτουντζάκη ξεκίνησε μαθήματα Πιάνου με καθηγήτρια την Αύρα Τσίκολη (Μουσικός Σύλλογος Απόλλων) και συνέχισε στην τάξη της Alena Rendzejova (Ωδείο ΑΡ), από όπου έλαβε Πτυχίο Πιάνου με Άριστα παμψηφεί και διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα με την Χρυσή Παρθενιάδη (Ωδείο Φ.Νάκας) από όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Παράλληλα, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Παναγιώτη Αδάμ και τον Ιωσήφ Παπαδάτο. Παρακολούθησε σεμινάρια Πιάνου με τους M.Vojtisek, C.Elton, L.Fleisher, S.Speidel, E.St.Nokleberg, M.St.Gambarian, Γ.Βακαρέλη, L.Boyadjieva και σεμινάρια Ανώτερων Θεωρητικών με τους D.Christof και P.Stoyanof. Εμφανίζεται τακτικά σε έργα Μουσικής Δωματίου, καθώς και σε παρουσιάσεις έργων για τέσσερα χέρια και δύο Πιάνα. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Sheffield Philarmonic Orchestra, στην Ελβετία με την Cham Orchestra και με την Ορχήστρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Αντωνίου.

 

 

Η Ευγενία Ψαρουδάκη είναι απόφοιτος της Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προερχόμενη από μουσική οικογένεια έλαβε πτυχίο και δίπλωμα πιάνου (τάξη Klelia Topaloglou), με το βαθμό ‘Άριστα Παμψηφεί & και 1 ο βραβείο, ανώτερα θεωρητικά (τάξη Σπ. Κλάψη) και πτυχίο μονωδίας (τάξη Γ. Ψαρουδάκη). Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα κυρίαρχη θέση έχει η μουσική παιδαγωγική και η παιδαγωγική του πιάνου (Μaster in Music Education, European University of Cyprus, με το βαθμό Άριστα). Με πλήθος masterclasses και επιμορφώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (G.Ηatzinikos, R. Becker, L.Vasiliadis, G.Toufexis, L. Ramou, I. Potamousis, Z. Poloz κ.α.) ειδικεύεται στη συνοδεία λυρικών τραγουδιστών και όπερας, ενώ συμμετέχει ενεργά ως πιανίστας και χορωδός στην πολιτιστική ζωή του τόπου της με πλήθος καλλιτεχνικές συνεργασίες. Mε το ΠΣΚΗ συνεργάζεται από το 2019 ως πιανίστας, correpetitor και ως τακτικό μέλος του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου (Mozart Idomeneo & Requiem, Θ. Σακελλαρίδη: Βαφτιστικός, G.Verdi: Othello, Rigoletto, G.Bizet: Carmen, G.Donizetti: Elixir d’Amour, P.Mascani: Cavalleria Rusticana). Από το 2009 υπηρετεί στην ειδικότητα του πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης, σχεδιάζοντας πολιτιστικά προγράμματα γύρω από το πιάνο με διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση.

 

Η Έλενα Περισυνάκη (ΜΑ, PhD) είναι πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός και ερευνήτρια. Αριστούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποίησε ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Μουσική (MA Music Education: Instrumental and Vocal Teaching; PhD in Music) στο Πανεπιστήμιο του York της Μ. Βρετανίας, όπου έλαβε θέση Associate Lecturer στο Τμήμα Μουσικής. Είναι κάτοχος Διπλώματος πιάνου (Άριστα παμψηφεί & Α’ Βραβείο στη μνήμη του συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου) και ανώτερων θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα). Έχει μελετήσει πιάνο υπό την καθοδήγηση του διεθνώς διακεκριμένου σολίστ Jakob Fichert και έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια ερμηνείας του πιάνου (D. Driver, J. Fichert, N. Losseff, Τ. Γουβέλης. Κ. Παπαδάκης, Α. Μουζά-Αρένας, κ.ά.), Μουσικής Παιδαγωγικής (S. Woodward, L. Haddon, H. Hammond, Z. Διονυσίου, Ι. Εκμεκτσόγλου, κ.ά) και ανώτερων θεωρητικών (Θ. Αντώνιου, Δ. Συκιάς, Μ. Τραυλός, κ.ά.). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την παιδαγωγική του πιάνου, την εκ πρώτης όψεως ανάγνωση (prima vista), τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (Δυσλεξία) και τη μουσική στις νεαρές ηλικίες. Εργασίες της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια (Αγγλία, Φινλανδία, Λιθουανία, κ.α.), με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει την εκπαιδευτική σειρά για τη μουσική θεωρία Μαθαίνω Μουσική με το συνθέτη Μάνο Παναγιωτάκη, ενώ είναι υπό έκδοση η εκπαιδευτική σειρά της για την prima vista στο πιάνο. Ως πιανίστα, έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία και έχει πραγματοποιήσει Α’ εκτελέσεις έργων σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (M. Παναγιωτάκης, Μ. Τραυλός, S. Pendleton, κ.ά.). Στο Ηράκλειο, εργάζεται στην Α/βάθμια εκπαίδευση, διδάσκει πιάνο στο Ωδείο των χρωμάτων, ενώ εμφανίζεται συχνά σε συναυλίες ως μέλος του Duo ConTempo για φλάουτο και πιάνο και ως πιανίστα του χορωδιακού συνόλου Apollo Voice Ensemble (AVE) του ιστορικού Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων».

 

​Η Γαλλίδα πιανίστρια Mélisande Sinsoulier έχει εμφανισθεί σε Καναδικές και Ευρωπαϊκές σκηνές ως σολίστ και ως συνεργαζόμενη πιανίστρια καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου. Στις πρόσφατες εμφανίσεις της συμπεριλαμβάνονται παραστάσεις στο Τορόντο, στο Φεστιβάλ 21C Music, στο Summer Festival και στο Toronto Nuit Blanche Festival, στο Sacred Music Festival στο Κεμπέκ και στο φεστιβάλ κλασικής μουσικής Casa dei Mezzo. Έχει βραβευθεί σε διάφορους διαγωνισμούς όπως το διαγωνισμό Paris Scriabin και το διεθνή διαγωνισμό Albert Roussel στη Γαλλία, το διαγωνισμό μουσικής δωματίου Jeunes Musiciens στο Βέλγιο και έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία όπως το βραβείο Gwendolyn Williams Koldovsky στη συνοδεία. Έχει πτυχίο (bachelor) πιάνου, ερμηνείας, συνοδείας και μουσικής δωματίου από το Εθνικό Κονσερβατόριο της Ρεν της Γαλλίας, και μάστερ στην εκτέλεση, την παιδαγωγική, τη συνοδεία και τη μουσική δωματίου από το Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών. Πραγματοποίησε περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές στη συνοδεία στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

​Στους μέντορές της περιλαμβάνονται οι Robert Plantard (Γαλλία), Pierre Froment (μαθητής του Alfred Cortot), Romano Pallottini (μαθητής του Lazar Berman), Evgeny Moguilevsky (μαθητής του Heinrich Neuhaus). Είχε το προνόμιο να συνεργαστεί με  παγκοσμίως γνωστούς καλλιτέχνες όπως  οι Warren Jones, Martin Katz, Jacques Rouvier, Soile Isokoski, Catherine Winn-Rodgers και Barbara Hannigan.Έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, το Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο και το Εθνικό Κονσερβατόριο της Ρεν, ως καθηγήτρια πιάνου και συνοδός πιανίστρια μονωδών και χορωδιών.

 

Η Έλενα Χριστοδούλου έχει στο ενεργητικό της ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ευρώπη, Β. Αμερική, Ασία, Β. Αφρική. Ενδεικτικά: Αυστρία (Σάλτσμπουργκ), Η.Π.Α. (Βοστώνη, Salt Lake City), Ιταλία (Ρώμη), Αίγυπτος (Όπερα Καϊρου/Αλεξάνδρειας), Η.Α.Ε. (Ντουμπάι), Ιράν (Rudaki/Vahdat Hall), Ελλάδα (Μ.Μ.Α./Μ.Μ.Θ.). Ως σολίστ έχει συμπράξει με ελληνικές και ξένες ορχήστρες. Ενδεικτικά: Wiener KammerOrchester (δ/νση Μ. Μιχαηλίδης), Ορχήστρα των Χρωμάτων (δ/νση Μ. Λογιάδης), Καμεράτα Ορχήστρα Εγχόρδων “Partenopea” (δ/νση E. Volpe), Συμφωνική Ορχήστρα Τεχεράνης, Ορχήστρα Δωματίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Ορχήστρα Σαξοφώνων Νομαρχίας Πειραιά (καλλιτεχνική δ/νση Θ. Κερκέζος). Επίσης, έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα, τηλεόραση, καθώς και για το ελληνικό ραδιόφωνο της Βοστώνης (Αμερική). 

 Έχει κληθεί από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών να ερμηνεύσει έργα Ελλήνων συνθετών, αρκετοί εκ των οποίων της έχουν αφιερώσει έργα τους (Μ.Ι. Αλεξιάδης, Τ. Ρωσόπουλος), σε συνεργασία με τη πιανίστα Χ. Παντελή. Έχει δώσει σειρά από masterclasses και συναυλίες σε συνεργασία με το Tehran Art University, καθώς επίσης συμμετέχει ως καθηγήτρια στη Διεθνή Θερινή Μουσική Ακαδημία (Zeus Music Festival / Ελλάδα) που τελεί υπό την αιγίδα των Vladimir Spivakov και Vladimir Krainev International Charity Foundation. Έχει προσκληθεί ως σολίστ από πολλές πρεσβείες (όπως την σερβική πρεσβεία υπό την αιγίδα της Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Γιουγκοσλαβίας) με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής αλλά και δυτικής ευρωπαϊκής μουσικής. 

Έχει διδάξει επιμορφωτικά σεμινάρια στο τμήμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (School of Continuing and Professional Studies) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree College). Μαθητές της έχουν αποσπάσει βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου,καθώς επίσης έχουν δώσει διπλώματα και πτυχία πιάνου λαμβάνοντας άριστες βαθμολογίες.

Η Έλενα Χριστοδούλου έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου (Άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο & χρυσό μετάλλιο) με καθηγητή τον Δημήτρη Τουφεξή. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree), όπου έλαβε πτυχίο από το τμήμα Μουσικών Σπουδών (B.A. in Music), με Υψίστη Διάκριση. Με διαδοχικές υποτροφίες των Ιδρυμάτων Fulbright και Αλέξανδρος Ωνάσης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (Master in Piano Performance / Boston Conservatory of Music) με καθηγητή τον Michael Lewin. Ανά περιόδους έχει μελετήσει κοντά σε μεγάλους πιανίστες όπως: Leon Fleisher, Jacob Lateiner (Mozarteum/Salzburg), Aquilles delle Vigne, Nicolae Petrof. Έχει κερδίσει βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.

 

Η Λίλυ Δάκα γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής στο Ωδείο Ηρακλείου- Μουσικός Σύλλογος «Απόλλων» με τη Ρίκα Δεληγιαννάκη. Έλαβε το δίπλωμα πιάνου στο Ωδείο Atheneaum στην Αθήνα (τάξη Ντόρας Μπακοπούλου). Είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, μεταπτυχιακού διπλώματος DEA του Institut Néo-Héllénique (Université de Paris-Sorbonne-Paris IV) και διδακτορικού διπλώματος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, έχει συμμετάσχει ενεργά σε Θερινές Ακαδημίες- σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνεργάζεται συχνά με διακεκριμένους μουσικούς. Παρακολουθεί προγράμματα δια βίου μάθησης καθώς και ποικίλες επιμορφώσεις με επίκεντρο την παιδαγωγική του πιάνου και τις σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις. Λαμβάνει συχνά μέρος σε εκδηλώσεις μουσικής και λόγου και είναι μια από τους τέσσερις πιανίστες που ηχογράφησαν το 2022 το cd «Τα έργα για πιάνο» της Ρίκας Δεληγιαννάκη. Η Λίλυ Δάκα ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο ως καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου από την ίδρυσή του το 2000 ως σήμερα.

 

H Έλσα Φήταμ γεννήθηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οκτώ ετών σε παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου με τη Ρ. Καρινιωτάκη, συνέχισε στα Χανιά με το Γ. Καλούτση και πήρε το δίπλωμά της στην Αθήνα με την Ντ. Μπακοπόυλου στο Ωδείο Athenaeum. Επίσης παρακολούθησε το μεταδιπλωματικό κύκλο σπουδών πιάνου στο ίδιο ωδείο με καθηγητή το Θ. Κοτεπάνo, ενώ παράλληλα απέκτησε και δίπλωμα τσέμπαλου με τη Μ. Δαλμάτη. Κατόπιν ακρόασης έγινε δεκτή με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Σκοτίας (RSAMD – Royal Conservatoire of Scotland), αποφοιτώντας με τον πανεπιστημιακό τίτλο Bachelor of Arts in Musical Studies, με ειδικότητα στο σόλο πιάνο. Στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών πάνω στη Μουσική Ψυχολογία του πανεπιστημίου του Sheffield στην Αγγλία, αποφοιτώντας με Master of Arts in Psychology for Musicians. Η διατριβή της πραγματεύτηκε τη σύγκριση απομνημόνευσης τονικής και ατονικής μουσικής στους αρχάριους πιανίστες. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα και το Ην. Βασίλειο κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου, μουσικής δωματίου και παιδαγωγικής του πιάνου στην Ελλάδα και τo εξωτερικό με διακεκριμένους σολίστες και καθηγητές, όπως οι P. Rogé, Fou T’Song, J. Lill, H. & J Schwarting, L. Fleischer, A. Kemenes, P. Roskell κ.ά., ενώ είχε την ευκαιρία να μελετήσει εντατικά με τους σολίστες N. Meecham και G. Fenyö στο Λονδίνο και τη Βουδαπέστη αντίστοιχα. Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στο σόλο ρεσιτάλ, ενώ έχει συμμετάσχει επανειλημμένως σε κύκλους συναυλιών όπως «Οι Νέοι για τους Νέους» (Φ. Νάκας), «Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου», «Μουσικά Νιάτα», «Μουσικοί και Μουσική», «Φεστιβάλ Δήμου Ηρακλείου» κλπ, καθώς και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 2017 συμμετείχε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, παρουσιάζοντας ένα ρεσιτάλ με τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΗ & ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ 20ο & 21ο ΑΙΩΝΑ» στο θέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης στην Αθήνα, για το οποίο απέσπασε άριστες κριτικές. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε Piano Duo με την Ντόρα Μανιτάκη, με την οποία συμμετείχαν στο 5 ο Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου το 2024. Εκτός από πιάνο, έχει σπουδάσει Αγγλική Λογοτεχνία & Ποίηση (Dip. English Lit./ Cambridge University), ενώ είναι απόφοιτη του τμήματος Κλασικών Σπουδών (Ιστορία-Αρχαιολογία) του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Αγγλίας (Dip. Classical Studies). Ζει μόνιμα και διδάσκει στο Ρέθυμνο.

 

Η Ελένη Παπασπύρου πήρε το δίπλωμα πιάνου με «Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο» στην τάξη του Δημήτρη Τουφεξή και σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, πήρε πτυχίο Bachelor of arts στην ερμηνεία και παιδαγωγική του πιάνου από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης του Γκρατς και πραγματοποίησε και στη συνέχεια Master από το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης της Βιέννης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύγχρονης μουσικής με το Klangforum Wien και το Ensemble Moderne, πιάνου με τους Β.Τσόπελα, Β.Στυλιανού, Th.Paraskivesko, S.Speidel, C.Graf κ.α. Έχει βραβευθεί στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Σαλέρνο και έχει κερδίσει Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χ.Ο.Ν. Διδάσκει πιάνο στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και στο Ωδείο Δήμου Ηρακλείου. Εμφανίζεται σε ρεσιτάλ πιάνου, σε συναυλίες μουσικής δωματίου, λυρικού τραγουδιού και άλλα project ενώ, παράλληλα, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία μέσα από την ερμηνεία και διδασκαλία έργων για πιάνο Ελλήνων συνθετών. Έχει δημοσιεύσει συνεντεύξεις Ελλήνων συνθετών και έχει πραγματοποιήσει πρώτες εκτελέσεις σύγχρονων έργων. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

 

Η Ντόρα Μανιτάκη γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την μητέρα της Μαρίνα Μανιτάκη, με την οποία πήρε πτυχίο και δίπλωμα πιάνου στο Ελληνικο Ωδείο Αθηνών με Α' Βραβείο και χρηματικό έπαθλο Tourneissen. Έπειτα από εξετάσεις, εισήχθη στο Μουσικό Πανεπιστήμιο “Mozarteum” στο Salzburg της Αυστρίας, στο σολιστικό τμήμα της τάξης του Karl Heinz Kämmerling, παίρνοντας το δίπλωμα της. Συνέχισε στην τάξη του πιανίστα Alfons Kontarsky για εξειδίκευση στον τομέα της Μουσικής Δωματίου, όπου ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της με το δίπλωμα πιάνο-μουσική Δωματίου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magistra Artium (Master of Arts). Σημαντική επιρροή στην καλλιτεχνική και παιδαγωγική της πορεία και εξέλιξη είχε η συμμετοχή σε masterclasses με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και παιδαγωγούς όπως οι: Carlo Alberto Neri, Constantin Ganev, Hartmut Höll (Duo Shirai-Höll), Menahem Pressler (Trio Beaux Art), Rainer Schmidt (Hagen Quartett), Radovan Vlatkovic, Imre Rohman, Lazar Berman, Alexander Lonquich, Wolfgang Böttcher, Βασιλεία Ευσταθιάδου. Έχει ηχογραφήσει έργα για τσέλο και πιάνο για την Südwest-Funk «SWF» και την Norddeutsche Rundfunk «NDR» της Γερμανίας, και έχει κάνει ζωντανή ηχογράφηση για παραγωγή του BBC. Εχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Μουσικής Δωματίου. Συμμετείχε μεταξύ άλλων σε διοργανώσεις όπως: στις πολιτιστικές ανταλλαγές Γερμανίας-Ρωσίας, στο Conservatory «Richard Strauss» στο Μόναχο, στο Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Δήμου Χανίων, στον κύκλο "Κρήτες Καλλιτέχνες" του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, στο Φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, Φεστιβάλ Κορώνης, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Göthe, στον κύκλο "κοντσέρτα με νέους πιανίστες" στο Töging A. Inn της Γερμανίας, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , σε σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Musikaemozioni, στο πρόγραμμα Multimedia του τμήματος εφαρμοσμένης σύνθεσης στο Wels Αυστρίας, στο 5ο Φεστιβάλ πιάνου Ηρακλείου συμμετέχοντας στο εμβληματικό έργο Οι Πλανήτες του G. Holst για 4 πιάνα και 8 πιανίστες. Η συνεργασία της με την Ελσα Φηταμ, ως πιάνο ντούο, έχει αρχίσει αρκετά χρόνια πριν και πρόσφατα παρουσίασαν πάλι, μέρος της δουλειάς τους στο 5ο Φεστιβάλ πιάνου του Ηρακλείου (extravaganza). Από το 2002 είναι μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείου Ρόδου και στην συνέχεια του Ρεθύμνου, ενώ διδάσκει πιάνο και μουσική δωματίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

  • Facebook Social Icon
bottom of page